Milyen a jó jógamatrac? Mi alapján válassz?

Sokan szoktátok mondani, hogy elvesztek a hatalmas jógaszőnyeg kínálatban, sokszor kéritek ki a tanácsomat, hogy mi alapján válasszatok jógaszőnyeget. Ebben a blogbejegyzésben megnézzük, hogy milyen a jó jógamatrac, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, hogyan válassz hosszútávra, akár egy életre hű társat a gyakorlásaidhoz.

Milyen szempontok alapján válassz jógamatracot?

Méret (hosszúság, szélesség, vastagság, súly)

A klasszikus méret: 180×60 cm, ez elegendő lehet. Hosszabbat, long verziót csak akkor válassz, ha 190 cm-nél magasabb vagy.
Különböző vastagságú matracok közül választhatsz az egészen vékonytól (rendszerint utazó matracok) akár a 6 mm-es matracokig. A standard 3,2 mm vastagságú, ettől akkor érdemes eltérned, ha érzékenyebb a térded, csuklód stb, ha jobban szeretnéd kímélni az izületeidet. Illetve ha csak otthoni gyakorláshoz választod is érdemes a kicsit vastagabbat (5 mm) vásárolni, de ha már szeretnéd magaddal vinni a jógastúdióba, akkor érdemesebb egy vékonyabbat, súlyra könnyebbet választani, nem mindegy, hogy hány kilót cipelsz magaddal.

Csúszásmentesség, nedvszívó képesség

Talán az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyire csúszásmentes a kiválasztott matrac. Nagyon sokat számít, sokkal komfortosabb, ha jógázás közben az ászanák kivitelezését biztonságosan tudod végezni, ha nem kell azon bosszankodni, hogy mondjuk egy harcosban a két lábad két irányba csúszik szét. Vagy majdnem szétszakad a matrac egy több légzésig kitartott lefelenézőben…
Azt fontos tudnod, hogy a legtöbb matracnak kell 3-4 jógaóra, hogy elérje a csúszásmentes állapotát.
Ha izzasztóbb jógaórákra jársz, érdemes a nedvszívó képességen is elgondolkoznod, vagy beszerezni valamilyen jógatörölközőt.

Anyag

Fontos számodra a környezet védelme, a Föld, valamint a saját egészséged? Akkor érdemes azt is figyelembe venni, hogy ne klasszikus PVC-ből készült matracot válassz. A webshopokban, shopokban találhatsz például „nulla hulladék” gyártási technológiával előállított természetes kaucsuk gumiból készült jógamatracokat, mérgező vegyi anyagoktól és színezékektől menteseket, parafa jógaszőnyegeket.

Jógamatrac színe

Ha már kitaláltad, hogy melyik márka, melyik típusa lesz a befutó, már csak a színt kell eldöntened. Bátran válassz élénkebb árnyalatot, ha a te személyiségedet az tükrözi. Praktikussági okokból a világosabb színeket érdemes kétszer átgondolni, hiszen nagy odafigyelés, rendszeres tisztítás mellett is hamar meglátszódhatnak a gyakorlások.

Konkrétan melyik jógamatrac az, amit ajánlok?

Ha megteheted, érdemes kipróbálnod több matracot, megkérdezheted a jógastúdiót ahova jársz, a jógatanárodat, hogy milyet használ. Sok webshopnak boltja is van, ahol akár megtapogathatod, láthatod élőben a jógamatrac textúráját.
Az én két kedvenc, bevált matracom:

Az előbbi egy közepes árkategóriájú (az első jógamatracom volt, 6 éve vettem, még mindig bírja), a Manduka matrac pedig egy magasabb árkategóriájú, rendszeres otthoni jógázáshoz ajánlott.

Fotó: @Auerbach Máté